Kayısı Aşılama

Kayısı Aşılama, bu konumuzun içerisinde kayısı aşılama ile ilgili bilgilere değineceğiz. Bilindiği üzere her bitkinin kendine has özellikleri vardır. Kimi bitki derine kök yapar, kimi bitki de yüzeysel olarak kök yapar, kimi çok su ister, kimi az su ister. Bu yüzden büyüme şekilleri de farklıdır. Kayısı eski çağlardan bu yana yaz mevsiminin meyvelerinden biridir.
Lezzetinin yanı sıra yararları açısından oldukça besleyici bir meyve olan kayısı kan yapıcıdır. Böbrek ve karaciğer için çok faydalı olan kayısının özellikle beyni düzenli çalıştırması, stresi azaltması, kansızlığı önlemesi ve afrodizyak etkisi de bulunmaktadır. Kayısı gözlere parlaklık verir. Fazla kiloları önler. Basura çok faydalıdır. Ayrıca güzel bir cilt ve saç bakımında da olumlu etkisi vardır. Bununla beraber kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotin kaynağıdır. Bol miktarda C vitamini, karotin, demir ve diğer aktif maddeleri barındırır. Aynı zamanda A, Bp, B2, B6 vitaminleri de kayısı da bulunur. Bu durumda kayısı insan vücudunda enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamakla birlikte potasyum ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Kayısının beslenme ve sağlık üzerinde en önemli etkeni bir lif kaynağı olmasıdır. Kayısının özellikleri içerisinde reçeli, hoşafı ve tatlısıyla da sofraları renklendirir. Kayısının bitki yaprakları ve çekirdekleri de kullanılmaktadır. Yaprakları iç parazit düşürmek için çok etkilidir. Çekirdeği ise yağ çıkarmak ve sabun yapımı için kullanılır.

Kayısı Aşılama Nasıl Yapılır?


Kayısı ağacı gövdesi ve dalları kış aylarında eksi 35 dereceye kadar düşen soğuklarda, çiçekleri ise ıslak bir şekilde eksi bir dereceye kadar düşen ısıya dayanıklılık göstermektedir.
Bazen ilkbaharda havalar ılık olduğu zamanlarda tomurcukları patlarken veya çiçekte iken meydana gelen don olaylarında fazla zarar görürler. Meyilli bir arazide soğuk hava alt kısımlara çöktüğü zaman dikilen kayısı ağaçları don zamanında da zarar görürler. Ancak yukarılara çıkıldıkça ağaçların dondan zarar görmesi kısmen engellenmiş olur. Meyveler yüksek kalitede olgunlaşabilmesi için yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekir. Öncelikle havası nemli olur ve ilkbaharı sisli geçen yerlerde çil hastalığı fazlaca görülür. Nemli topraklarda yetiştirilen kayısı ağaçlarının meyveleri suludur. İriliği ve kuru madde oranı düşük olduğundan bu topraklarda yetiştirilen çeşitler sofralık olarak değerlendirilir. Buna karşılık olarak kıraç topraklarda yetiştirilen kayısı ağaçlarının meyveleri küçüktür. Bu meyveler yüksek kuru madde ve düşük su içeriğine sahip olduklarından daha fazla kurutmalık olarak kullanılabilir. Kayısı aşılama işlemi sonbahar aylarında yapılmalıdır. Aşılama işlemi titizlikle yapılır ise kayısı ağacı ilkbaharda ilk meyvelerini vermeye başlar. Aşının dikkatli bir şekilde yapılması için belirtilen tekniklere uymak gerekmektedir. Aşılanmış olan fidanların bakım işlerine ağacın yaprak dökümüne kadar devam edilebilir. Kayısı ağacını aşılama zamanında ilk olarak olgun ve kahverengi tomurcuk filizleri toplanır. Sonra kayısı ağaç kabuğunun kolay bir şekilde soyulan filizleri de toplanır.
20.01.2024 05:44:20
Kayısı Aşılama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kayısı Aşılama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kayısı Aşılama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dut Ağacı Aşılama

Dut Ağacı Aşılama, dut ağaçlarının meyvesi ve ipekçilikte yararlanılan yaprakları için yetiştirilmektedir. İki cins dut çeşidi bulunmaktadır. Bu cinsler beya...
Devamını Oku

Ağaç Aşılama

Ağaç aşılama, eski zamanlardan günümüze kadar tarım alanında yapılmakta olan ciddi bir uygulamadır. Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde ...
Devamını Oku

Zeytin Aşılama

Zeytin Aşılama, Zeytin aşılama zeytin ağacı veya herhangi bir ağacı hastalıklarından dolayı kaybetmemek amacı ile uygulanır. Aşağıda belirtilen kök aşısıyla ...
Devamını Oku

Aşılama Sonrası Kanama

Aşılama sonrası kanama, dikkate alınması gereken önemli bir problemdir. Vakit kaybetmeden doktor kontrolü gerekir. Aşılama sonrasında kanama olması normal ka...
Devamını Oku

Gül Nasıl Aşılanır

Gül Nasıl Aşılanır, Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretimini sağlamak için uygulanır. Kök fidanlarından anaç olarak yararlanılan gülün ...
Devamını Oku

Portakal Aşılama

Portakal aşılama, portakal aşılama her meyve de olduğu gibi, turunçgillerde de oluşan bir aşı türüdür. Aşının yapılma nedeni hangi meyveyi istiyorsan on...
Devamını Oku

Badem Aşılama

Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. ...
Devamını Oku

Ihlamur Aşılama

Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretimini...
Devamını Oku

Erik Aşılama

Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında ...
Devamını Oku

Aşılama İğnesi

Aşılama iğnesi, kısırlık tedavileri sırasında yani aşılama tedavisinde ve tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların uyarılmasından sonra yumurta çatl...
Devamını Oku

İncir Aşılama

İncir Aşılama, Anavatanı Türkiye olan ve ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişen bir meyve olan incir, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra reçeli yapılarak...
Devamını Oku

Armut Aşılama

Armut Aşılama, armut özellikle yaz aylarında en sık olarak tüketilen meyvelerin başında gelmektedir. Ayrıca armut hem vitamin hem de mineral açısından oldukç...
Devamını Oku

Aşılama İle Hamile Kalan

Aşılama ile hamile kalan, İnsanlar günümüzde oldukça fazladır. Aşılama ile hamile kalma, bayanların uzun dönem döllenme ile yapamadıkları bebeklerin embriyoy...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan aşılama, Aşı ile üretiminde bir bitkinin bir parçasına başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaşmasıdır. Aşılamada önemli olan aşı olacak ağaç i...
Devamını Oku

Aşılama

Aşılama, bir yılı aşkın süredir, korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik sağlanamayan çiftlerde gebelik sağlamak için kullanılan oldukça basit bir...
Devamını Oku

Elma Aşılama

Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler ya da cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam, mevsim, aşı'lık örnek en ...
Devamını Oku

Bitki Aşılama

Bitki Aşılama: Bitkiler ağaçlar, otlar, yosunlar ve çiçekler gibi birçok bitkiye benzer organizmaları içinde bulunduran canlılar aleminde kilere denmekt...
Devamını Oku

Meyve Aşılama

Meyve aşılama, Aşılama iki bitki parçasını bir araya bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatına meyve aşılama den...
Devamını Oku

Ceviz Aşılama

Ceviz aşılama yöntemi, Uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aşılamanın yapılacağı zaman doğru seçilmeli ve gerekli aşılanacak fidanın sağlam olması olduk...
Devamını Oku

Aşılama Teknikleri

Aşılama Teknikleri, Tarımsal üretim de söz sahibi olabilmek için geliştirilen aşılama teknikleri, elde edilen ürünün pazar değerinin artmasına, daha faz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Ağacı Aşılama
Ağaç Aşılama
Zeytin Aşılama
Aşılama Sonrası Kanama
Kayısı Aşılama
Son Forum Konuları
Kayisi Cekirdeginden Kayisi Fidesi Yaptim
Bu yil da butun incirlerimiz olgunlasmadan dustuler
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024