İncir Aşılama

İncir Aşılama, Anavatanı Türkiye olan ve ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişen bir meyve olan incir, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra reçeli yapılarak ve kurutulmuş hali ile de oldukça sevilir ve ülkemizde oldukça önemli bir ekonomiye sahip olan bir meyvedir. Besin değeri açısından oldukça bol vitamin ve mineral içeren ve kemik ve diş sağlığına sayısız faydası olan incir, yaklaşık 8-10 metre boyunda olan ağaçlarda yetişir.

İncir yetiştirmekte en önemli etken, iklim koşullarıdır. İncir ağaçları Kış mevsiminde ılık, yaz mevsiminde sıcak, yıllık ortalama sıcaklığı 18-20 ℃ arasında olan bölgelerde en iyi şekilde gelişim gösterir.

Nemin olmadığı sürece her tür toprakta yetişen incir ağacı oldukça derin, kireçli ve killi toprakları daha çok sever.

İncir aşılama, incir ağaçları oldukça kolay bir şekilde çelik ile üretilebilir. Bu nedenden dolayı pek de aşı yöntemi kullanılmaz. Fakat eğer çekirdekten yetiştirilmek ve ağaçlar değiştirilmek istendiği zaman aşı yöntemi kullanılır. İncir aşılama da en çok kullanılacak olan aşı şekilleri göz ve kaplama olan kabuk aşılardır.

Göz aşısı, küçük fidanlarda bulunan 1 ve 3 yaşlarında olan genç dallara yapılır ve daha çok fidanlıklarda tercih edilir. Kaplama aşısı,4 ve 5 yaşları arasındaki kalın dallara yapılır.

Yaşlı dallara ise yaklaşık olarak 8-10 cm kalınlığında olan dallar üst kısımlarında bulunan dallar budanarak gençleştirme yapıldığı zamanlarda hemen çoban aşısı ya da yarma aşı yapılır veya gelecek yıl yeni oluşmuş bir yıllık sürgünlere göz aşısı yapılır.
Yaşlı dallara yapılacak olan aşı yönteminde en iyi sonuç verecek yöntem su yürümeden yapılacak olan kakma ve yarma aşılarıdır.

Aşılama nasıl yapılır, seçilmiş olan bir türden aşı kalemi alınarak ve aşı kalemi üzerinde göz yer alan kabuğun kesilip kaldırılması ile alındıktan sonra aşı yapılmak istenilen dalın üzerine T şeklinde bir kesik oluşturur ve kabuğunu kaldırıldıktan sonra üzerinde göz yer alan kabuk bu kabuğun üzerine düzgün bir biçimde yerleştirilir ve sadece gözü dışarıda kalacak biçimde sıkı bir biçimde rafya ya da ip ile bağlanır. Aşılama yapıldıktan sonra aşı yapılan dallar aşılama yerinin biraz üst kısmından kesilir. Aşılar üzerine sarılan rafya ya da ip yaklaşık bir yıl sürebilecek aşıların tutup filizlenmesi sonucunda dallardan alınır.

İncir Aşılama, genellikle dalların kabuk verdiği nisan ve mayıs ayları arasında ya da eylül ve ekim aylarında uygulanır. İlkbahar mevsiminin ilk ayında yapılacak olan göz aşıları 1 yaşında olan genç sürgünlerden alınır. Göz aşısı sonbahar mevsiminde uygulanacaksa gözler taze sürgünlerden seçilmelidir.
19.01.2024 08:54:50
İncir Aşılama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İncir Aşılama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İncir Aşılama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dut Ağacı Aşılama

Dut Ağacı Aşılama, dut ağaçlarının meyvesi ve ipekçilikte yararlanılan yaprakları için yetiştirilmektedir. İki cins dut çeşidi bulunmaktadır. Bu cinsler beya...
Devamını Oku

Ağaç Aşılama

Ağaç aşılama, eski zamanlardan günümüze kadar tarım alanında yapılmakta olan ciddi bir uygulamadır. Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde ...
Devamını Oku

Zeytin Aşılama

Zeytin Aşılama, Zeytin aşılama zeytin ağacı veya herhangi bir ağacı hastalıklarından dolayı kaybetmemek amacı ile uygulanır. Aşağıda belirtilen kök aşısıyla ...
Devamını Oku

Aşılama Sonrası Kanama

Aşılama sonrası kanama, dikkate alınması gereken önemli bir problemdir. Vakit kaybetmeden doktor kontrolü gerekir. Aşılama sonrasında kanama olması normal ka...
Devamını Oku

Kayısı Aşılama

Kayısı Aşılama, bu konumuzun içerisinde kayısı aşılama ile ilgili bilgilere değineceğiz. Bilindiği üzere her bitkinin kendine has özellikleri vardır. Ki...
Devamını Oku

Gül Nasıl Aşılanır

Gül Nasıl Aşılanır, Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretimini sağlamak için uygulanır. Kök fidanlarından anaç olarak yararlanılan gülün ...
Devamını Oku

Portakal Aşılama

Portakal aşılama, portakal aşılama her meyve de olduğu gibi, turunçgillerde de oluşan bir aşı türüdür. Aşının yapılma nedeni hangi meyveyi istiyorsan on...
Devamını Oku

Badem Aşılama

Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. ...
Devamını Oku

Ihlamur Aşılama

Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretimini...
Devamını Oku

Erik Aşılama

Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında ...
Devamını Oku

Aşılama İğnesi

Aşılama iğnesi, kısırlık tedavileri sırasında yani aşılama tedavisinde ve tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların uyarılmasından sonra yumurta çatl...
Devamını Oku

Armut Aşılama

Armut Aşılama, armut özellikle yaz aylarında en sık olarak tüketilen meyvelerin başında gelmektedir. Ayrıca armut hem vitamin hem de mineral açısından oldukç...
Devamını Oku

Aşılama İle Hamile Kalan

Aşılama ile hamile kalan, İnsanlar günümüzde oldukça fazladır. Aşılama ile hamile kalma, bayanların uzun dönem döllenme ile yapamadıkları bebeklerin embriyoy...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan aşılama, Aşı ile üretiminde bir bitkinin bir parçasına başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaşmasıdır. Aşılamada önemli olan aşı olacak ağaç i...
Devamını Oku

Aşılama

Aşılama, bir yılı aşkın süredir, korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik sağlanamayan çiftlerde gebelik sağlamak için kullanılan oldukça basit bir...
Devamını Oku

Elma Aşılama

Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler ya da cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam, mevsim, aşı'lık örnek en ...
Devamını Oku

Bitki Aşılama

Bitki Aşılama: Bitkiler ağaçlar, otlar, yosunlar ve çiçekler gibi birçok bitkiye benzer organizmaları içinde bulunduran canlılar aleminde kilere denmekt...
Devamını Oku

Meyve Aşılama

Meyve aşılama, Aşılama iki bitki parçasını bir araya bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatına meyve aşılama den...
Devamını Oku

Ceviz Aşılama

Ceviz aşılama yöntemi, Uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aşılamanın yapılacağı zaman doğru seçilmeli ve gerekli aşılanacak fidanın sağlam olması olduk...
Devamını Oku

Aşılama Teknikleri

Aşılama Teknikleri, Tarımsal üretim de söz sahibi olabilmek için geliştirilen aşılama teknikleri, elde edilen ürünün pazar değerinin artmasına, daha faz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Ağacı Aşılama
Ağaç Aşılama
Zeytin Aşılama
Aşılama Sonrası Kanama
Kayısı Aşılama
Son Forum Konuları
Kayisi Cekirdeginden Kayisi Fidesi Yaptim
Bu yil da butun incirlerimiz olgunlasmadan dustuler
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024