Erik Aşılama

Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında en önemli etkenlerden birisi aşı gözünün alınmış olmasıdır. Farz edelimki komşunuzun bahçesinde oldukça güzel bir meyve alınan erik ağaçları var. Sizde bu erik ağacından göz alarak kendiniz için aşılama yapmak istiyorsunuz.
Bunun için de iyi bir aşılama yönteminin nasıl yapıldığını bilmeniz gerekmektedir.

Erik aşılaması nasıl yapılır?


Üzerinde meyve bulunan dal ya da sürgün kesinlikle yaz ayları süresince meyve sürgünü aralıksız olarak vermeye yani uzama işlemine devam ettiği bilinmektedir. Herhangi bir dalın uzayan bir uç bölümü diğer yıla kadar verimli bir meyve verir. Bizler de uç bölümlere doğru aşı almış olursak eğer aşılama yapmayı düşündüğümüz erik ağacının da diğer yıla hızla verim vermesi beklenmektedir. Gitgide uzayan bu dallar ya da sürgünden belli bir bölümü, meyvelerin olduğu kısma pek yaklaşmadan bir an önce kesmemiz şarttır. Almış olduğumuz dal parçası erik aşısı yapmak için kullanılan hazır bir kalem olabilir. Bu dal parçasının bütün kısımları bizim işimize yaradığını söyleyemeyiz. Mesela, dalın uç bölümü odun haline gelmediğinden ötürü kolay bir şekilde eğilmektedir. Bu bölümleri dal parçasından ayırmamız şarttır. Zaten erik dalı mor renkte bir gövdeye sahip olmasından ötürü, uç bölümlere doğru gidildikçe mor rengi azalmaktadır. Bu bölümde yer alan göz alanları yeteri kadar olgun değildir.
Erik aşılama yöntemi için bizlere başarılı bir sonuç vermez. Bundan ötürü dalın artık çok kolay bir şekilde eğilen ya da mor rengi bulunmayan bölümünü kesiyoruz. Elimizde bulunan kalem ya da dal gelişim aşamasında kesilmesinden ötürü çok çabuk bir şekilde nem kaybına uğrar. Bu sebepten ötürü hızlı bir biçimde hareket edilmesi şarttır ve dalın yaprak olan kısımlarını, sap kısmından farklı olarak ayırmamız gerekir. Bu biçimde göz kısımlarını alacağımız sürgün yaprakları da arındırılmış olacaktır. Elimizde tutmuş olduğumuz kalemi suyun iç kısmına koyarsak sahip olduğu nemini de kaybetmemiş oluruz. Eğer herhangi bir su imkânımız bulunmuyorsa o zamanda nemli bir bezin kullanarak bezin içine kalemi koyup yine nemini kaybetmesini bu şekilde engellemiş olacağız.

Artık erik aşısı yapabilmek için kalemimiz hazır hale gelmiş demektir. Erik ağacına yapılacak olan göz aşısı için en önemli özelliklerden birisi için kesinlikle gözün çıkarılması şarttır. Aşı gözü alınacağı sırada kalem üzerinde birtakım küçük hesaplamaların yapılması önemli bir etkendir. Çünkü önemli olan gözün yaklaşık olarak 1,5 santim altından ve üstünden kesici bir alet yardımı ile yatay tutularak çentik atılması gerekir. Bu atılmış olan çentiklerin solundan ve sağından gözde herhangi bir zarar meydana getirmeden çizik atmak suretiyle çentikleri birleştirmemiz gerekir. Gözün etrafında artık bir dikdörtgen benzeri alan meydana gelmiş oldu. Gözü dal kısmının birleştiği alandan hafif bir biçimde sola ya da sağa doğru hareket ettirip kabuğuyla birlikte kolay bir şekilde çıkarmamızı sağlar. Gözün kabukla birleştiği kısımda ise tomurcuğu yer almaktadır. Bu tomurcuk kısmının tam simetriğinde bulunan, kabuğun iç kısmında bir siyah noktanın bulunması gerekir. Eğer bu bahsettiğimiz noktacık kabuğun iç kısmında yer almıyorsa yapmış olduğumuz erik aşısı büyük bir ihtimalle tutmayabilir. Kesinlikle parçayı o bölüme almamız gerekir. Bizim gözümüzde artık siyah renkte bir noktacık yer almaktadır. Artık istenilen erik ağacına hazırlanmış olan gözü aşılamamız gerekmektedir. Aşıyı uygulamak istediğimiz dala yatay yönde bir çentik atılır. Gözün kabuk kısmının uzunluğuna eş olarak, aşağıdan yukarı kısma doğru bu yatay çentik kadar dalımızı çizmemiz gerekir. Dikey olarak çizilen çizginin sağı ile soluna doğru kabuk kısımlarını hafif bir şekilde kaldıralım. Bundan sonrasında ise bağlama işlemine geçmemiz gerekir. Bağlama işlemine sırasında yapmamız gereken şey bu işlemi aşağıdan başlatmamız gerektiğidir. En önemli kısmı ise bu bağlamanın oldukça sıkı bir şekilde gerçekleşmiş olmasına dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gerekmektedir.

Erik aşısının tuttuğunu anlamak için yapılması gerekenler


Erik aşının gözü alınacağı sırada yaprakların sap bölümü de alınmış demektir. Kabuğuyla birlikte bu sap bölümü de aşılamada kullanılması gerekmektedir. Aşılama uygulanan bu sap kısmı, yaklaşık olarak 5 hafta içerisinde tam anlamıyla kurur ve düşerse ya da dokunduğumuz an düşerse artık bu yapmış olduğumuz erik aşısının tuttuğu anlamına gelmektedir. Dokunduğumuz zaman sap kısmı oldukça sert bir hal almış ise eğer aşı yaptığımız alanda aynı şekilde bir değişiklik olmadan duruyorsa ya da ciddi bir şekilde alınan darbeyle yere düşüyorsa işte o zaman bu yapılan erik aşısı olmamış demektir yani aşı tutmamıştır diyebiliriz.
19.01.2024 05:22:10
Erik Aşılama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erik Aşılama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Erik Aşılama"
İYİDE NE ZAMAN YAPILACAK ONU YAZMAMISSINIZ.
OKTAY METEOGLU . 10.10.2017

Dut Ağacı Aşılama

Dut Ağacı Aşılama, dut ağaçlarının meyvesi ve ipekçilikte yararlanılan yaprakları için yetiştirilmektedir. İki cins dut çeşidi bulunmaktadır. Bu cinsler beya...
Devamını Oku

Ağaç Aşılama

Ağaç aşılama, eski zamanlardan günümüze kadar tarım alanında yapılmakta olan ciddi bir uygulamadır. Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde ...
Devamını Oku

Zeytin Aşılama

Zeytin Aşılama, Zeytin aşılama zeytin ağacı veya herhangi bir ağacı hastalıklarından dolayı kaybetmemek amacı ile uygulanır. Aşağıda belirtilen kök aşısıyla ...
Devamını Oku

Aşılama Sonrası Kanama

Aşılama sonrası kanama, dikkate alınması gereken önemli bir problemdir. Vakit kaybetmeden doktor kontrolü gerekir. Aşılama sonrasında kanama olması normal ka...
Devamını Oku

Kayısı Aşılama

Kayısı Aşılama, bu konumuzun içerisinde kayısı aşılama ile ilgili bilgilere değineceğiz. Bilindiği üzere her bitkinin kendine has özellikleri vardır. Ki...
Devamını Oku

Gül Nasıl Aşılanır

Gül Nasıl Aşılanır, Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretimini sağlamak için uygulanır. Kök fidanlarından anaç olarak yararlanılan gülün ...
Devamını Oku

Portakal Aşılama

Portakal aşılama, portakal aşılama her meyve de olduğu gibi, turunçgillerde de oluşan bir aşı türüdür. Aşının yapılma nedeni hangi meyveyi istiyorsan on...
Devamını Oku

Badem Aşılama

Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. ...
Devamını Oku

Ihlamur Aşılama

Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretimini...
Devamını Oku

Aşılama İğnesi

Aşılama iğnesi, kısırlık tedavileri sırasında yani aşılama tedavisinde ve tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların uyarılmasından sonra yumurta çatl...
Devamını Oku

İncir Aşılama

İncir Aşılama, Anavatanı Türkiye olan ve ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişen bir meyve olan incir, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra reçeli yapılarak...
Devamını Oku

Armut Aşılama

Armut Aşılama, armut özellikle yaz aylarında en sık olarak tüketilen meyvelerin başında gelmektedir. Ayrıca armut hem vitamin hem de mineral açısından oldukç...
Devamını Oku

Aşılama İle Hamile Kalan

Aşılama ile hamile kalan, İnsanlar günümüzde oldukça fazladır. Aşılama ile hamile kalma, bayanların uzun dönem döllenme ile yapamadıkları bebeklerin embriyoy...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan aşılama, Aşı ile üretiminde bir bitkinin bir parçasına başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaşmasıdır. Aşılamada önemli olan aşı olacak ağaç i...
Devamını Oku

Aşılama

Aşılama, bir yılı aşkın süredir, korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik sağlanamayan çiftlerde gebelik sağlamak için kullanılan oldukça basit bir...
Devamını Oku

Elma Aşılama

Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler ya da cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam, mevsim, aşı'lık örnek en ...
Devamını Oku

Bitki Aşılama

Bitki Aşılama: Bitkiler ağaçlar, otlar, yosunlar ve çiçekler gibi birçok bitkiye benzer organizmaları içinde bulunduran canlılar aleminde kilere denmekt...
Devamını Oku

Meyve Aşılama

Meyve aşılama, Aşılama iki bitki parçasını bir araya bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatına meyve aşılama den...
Devamını Oku

Ceviz Aşılama

Ceviz aşılama yöntemi, Uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aşılamanın yapılacağı zaman doğru seçilmeli ve gerekli aşılanacak fidanın sağlam olması olduk...
Devamını Oku

Aşılama Teknikleri

Aşılama Teknikleri, Tarımsal üretim de söz sahibi olabilmek için geliştirilen aşılama teknikleri, elde edilen ürünün pazar değerinin artmasına, daha faz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Ağacı Aşılama
Ağaç Aşılama
Zeytin Aşılama
Aşılama Sonrası Kanama
Kayısı Aşılama
Son Forum Konuları
Kayisi Cekirdeginden Kayisi Fidesi Yaptim
Bu yil da butun incirlerimiz olgunlasmadan dustuler
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024