Aşılama Teknikleri

Aşılama Teknikleri, Tarımsal üretim de söz sahibi olabilmek için geliştirilen aşılama teknikleri, elde edilen ürünün pazar değerinin artmasına, daha fazla gelir elde edilmesine neden olacaktır. Aşılama, üretmek istediğimiz ürünün, dayanıklı başka bir bitki ile birleştirilerek, kaynaştırılması ve birleştirilmesi tekniğidir. Aşılama yapılırken, aşılanacak anaç ile aşı kaleminin düzgün çakıştırılması, aşının tutması için en önemli işlemdir.
Aşı işleminde anaç kısım kök, kalem ise bitkinin taç ve gövde kısmını meydana getirir. Aşılama daha çok yüksek kaliteli ürünler elde etmek için kullanılır.

Aşılamaya neden ihtiyaç duyarız?


Bitki türlerinin kolayca ve başka uygulamalar ile çoğalmayan çeşitlerinin yok olmaması, kaliteli ağaçların çeşitlerini değiştirmek, istenilen türde büyük ağaçların ve süs bitkilerinin çoğalmasını sağlamak, ağaçların hasarlı kısımlarının onarımı aşılamanın nedenlerindendir. Ayrıca bodur ağaçları anaç olarak kullanarak yararlanmak ve ağaçta virüs olup olmadığını anlamak için de aşı yapılabilir.

Aşı yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

  • Aşı yapılacak kalem sağlıklı, genç kalemler olmalıdır,
  • Anaç bitkiler yüksek kaliteli tohumdan elde edilmiş genç fidanlar olmalıdır,
  • Kalemler prensip olarak, normal gün ışığında büyümüş, gelişkin, güçlü sürgünlerden seçilmelidir. Anormal büyüme gösteren sürgünler kalem olarak kullanılmaz.
  • Su da büyüyen sürgünler kalem olarak kullanılmamalıdır
  • Yaprağını döken türlerden alınacak kalemler aralık ocak şubat aylarında alınmalı ve soğuk hava deposunda saklanabilir.
  • Kalem olarak kullanılacak malzeme, ağacın üst dallarından alınır ise bol çiçek verir,
  • Genel olarak ağaçların üst dallarından alınan kalemler erkek sürgün, alt dallarından alınan kalemler dişi sürgünleri oluşturur,
  • Aşılanacak anaç ağaç ile uygulanacak aşı kalemi, mümkün olduğunca aynı bölgenin bitkileri olmasına özen gösterilmelidir,
  • Aşı kalemleri elde edildikten sonra, aşı yapılacak zamana kadar saklanabilir, eğer bir günden uzun bir zaman sonra aşılama yapılacak ise aşı kalemleri buzluğa konulmalıdır, böylece istenilen bir zaman diliminde aşı yapılabilir.
  • Aşı kalemleri alınırken hava sıcaklığının sıfırın üzerinde olması gerekir,
  • Aşı kalemleri daima iğne yapraklı, yeşil bitkilerden elde edilmelidir.

Aşılama Teknikleri nelerdir?


Kalem aşısı; İlk bahar aylarında yapılan bu tür aşı anaç üzerinde taze kesilmiş kalem yeriyle, taze kesilmiş kalemin kambiyum bölgeleri (Anaç ve kalemin kesilmiş canlı bölgesi) üst üste gelecek şekilde sıkıca temas ettirilmesi sonucu anaç ve kalem arasında sıkı bağlantı kurulması ile kalem aşısı meydana gelir. Kalem aşısı teknikleri ayrıca Gaga aşısı, Çoban aşısı, Dikicili aşı (İngiliz aşısı), Yarma aşı, Köprü aşı, Kakma aşı Kenar aşı, Kemer aşı şeklinde kendi arasında ayrılır. Bunların uygulanış şekli birbiri ile benzerlik taşır.

Bunlardan Dikicili aşı uygulaması yapmak için 1-1,5 cm arasında anaçlar kullanılır. Anaç ve kalem kalınlığı aynı olmalıdır. Anaç üzerine 2-5 cm arasında dilcik, kalem üzerine de aynı uzunlukta düzgün pürüzsüz çıkıntı yapılır. Bunlar iç içine sokulur, iyice macunlanır, sarılır ve sıkıca bağlanır.

Kenar aşısı ise; yan aşı olarak da isimlendirilir. Temel mantık, kalem kendinden kalın bir anaç üzerinde açılan çentiğe sokulur, çentik ve kalem girinti çıkıntıları yukarıdaki gibidir. Oldukça değişik şekiller de uygulaması vardır.

Göz aşısı; iki çeşit göz aşısı vardır, bunlardan flüt göz aşısı yama aşısı gibidir. Anaçtan çıkarılan kabuk kalemin, diğer aşılanacak bölümü tam saracak şekilde alınmasıdır. Yongalı göz aşısı ise; İlk bahar da ağaçlara su yürümeden hemen önce su yokluğundan dolayı ağaç kabuklarının kolayca ayrıldığı dönemde yapılır. Anaç bölge kabuğunda açılan T bölgesine diğer kalem kabuğun yerleştirilerek macunlayıp sarılması ilkesine dayanır.
20.01.2024 12:59:02
Aşılama Teknikleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Aşılama Teknikleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Aşılama Teknikleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dut Ağacı Aşılama

Dut Ağacı Aşılama, dut ağaçlarının meyvesi ve ipekçilikte yararlanılan yaprakları için yetiştirilmektedir. İki cins dut çeşidi bulunmaktadır. Bu cinsler beya...
Devamını Oku

Ağaç Aşılama

Ağaç aşılama, eski zamanlardan günümüze kadar tarım alanında yapılmakta olan ciddi bir uygulamadır. Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde ...
Devamını Oku

Zeytin Aşılama

Zeytin Aşılama, Zeytin aşılama zeytin ağacı veya herhangi bir ağacı hastalıklarından dolayı kaybetmemek amacı ile uygulanır. Aşağıda belirtilen kök aşısıyla ...
Devamını Oku

Aşılama Sonrası Kanama

Aşılama sonrası kanama, dikkate alınması gereken önemli bir problemdir. Vakit kaybetmeden doktor kontrolü gerekir. Aşılama sonrasında kanama olması normal ka...
Devamını Oku

Kayısı Aşılama

Kayısı Aşılama, bu konumuzun içerisinde kayısı aşılama ile ilgili bilgilere değineceğiz. Bilindiği üzere her bitkinin kendine has özellikleri vardır. Ki...
Devamını Oku

Gül Nasıl Aşılanır

Gül Nasıl Aşılanır, Gül çiçeğinde aşılama, bitkinin tohumsuz olarak üretimini sağlamak için uygulanır. Kök fidanlarından anaç olarak yararlanılan gülün ...
Devamını Oku

Portakal Aşılama

Portakal aşılama, portakal aşılama her meyve de olduğu gibi, turunçgillerde de oluşan bir aşı türüdür. Aşının yapılma nedeni hangi meyveyi istiyorsan on...
Devamını Oku

Badem Aşılama

Badem aşılama, bu yöntem cins olmayan badem ağaçlarına uygulanırken; çekirdekten yetişmiş badem olan badem ağaçlarının cinslerin değiştirmek için uygulanır. ...
Devamını Oku

Ihlamur Aşılama

Ihlamur Aşılama, ıhlamur ağacın üretim işlemi bilindiği üzere tohumla yapılmaktadır. Ancak kalem aşısı, çelikleme ya da daldırma yöntemiyle de üretimini...
Devamını Oku

Erik Aşılama

Erik Aşılama, kaliteli bir şekilde erik üretmek isteyenler ve istenilen erik türünün yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Erik aşısında ...
Devamını Oku

Aşılama İğnesi

Aşılama iğnesi, kısırlık tedavileri sırasında yani aşılama tedavisinde ve tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların uyarılmasından sonra yumurta çatl...
Devamını Oku

İncir Aşılama

İncir Aşılama, Anavatanı Türkiye olan ve ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetişen bir meyve olan incir, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra reçeli yapılarak...
Devamını Oku

Armut Aşılama

Armut Aşılama, armut özellikle yaz aylarında en sık olarak tüketilen meyvelerin başında gelmektedir. Ayrıca armut hem vitamin hem de mineral açısından oldukç...
Devamını Oku

Aşılama İle Hamile Kalan

Aşılama ile hamile kalan, İnsanlar günümüzde oldukça fazladır. Aşılama ile hamile kalma, bayanların uzun dönem döllenme ile yapamadıkları bebeklerin embriyoy...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan aşılama, Aşı ile üretiminde bir bitkinin bir parçasına başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaşmasıdır. Aşılamada önemli olan aşı olacak ağaç i...
Devamını Oku

Aşılama

Aşılama, bir yılı aşkın süredir, korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik sağlanamayan çiftlerde gebelik sağlamak için kullanılan oldukça basit bir...
Devamını Oku

Elma Aşılama

Elma Aşılama, Çekirdekten yetişmiş fideler ya da cinsi değiştirilmek istenen elma ağaçlarına aşı yapılabilir. Aşı için uygun ortam, mevsim, aşı'lık örnek en ...
Devamını Oku

Bitki Aşılama

Bitki Aşılama: Bitkiler ağaçlar, otlar, yosunlar ve çiçekler gibi birçok bitkiye benzer organizmaları içinde bulunduran canlılar aleminde kilere denmekt...
Devamını Oku

Meyve Aşılama

Meyve aşılama, Aşılama iki bitki parçasını bir araya bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme sanatına meyve aşılama den...
Devamını Oku

Ceviz Aşılama

Ceviz aşılama yöntemi, Uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aşılamanın yapılacağı zaman doğru seçilmeli ve gerekli aşılanacak fidanın sağlam olması olduk...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dut Ağacı Aşılama
Ağaç Aşılama
Zeytin Aşılama
Aşılama Sonrası Kanama
Kayısı Aşılama
Son Forum Konuları
Kayisi Cekirdeginden Kayisi Fidesi Yaptim
Bu yil da butun incirlerimiz olgunlasmadan dustuler
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024