{ "title": "Tüp Bebek Aşılama", "image": "https://www.asilama.gen.tr/images/tup-bebek-asilama.jpg", "date": "20.01.2024 00:51:21", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Tüp bebek aşılama, toplum yapısının temeli aile ile oluşmaktadır. Tüm dünya ve toplum üzerinde bilindiği gibi çocuklar aileyi tamamlayan unsurlardır. Bu nedenle kısırlık çocuğu, olmayan anne ve baba için önemli bir sağlık sorunudur. Kısırlık tedavisinin en son aşaması olantüp bebektedavi yöntemidir. İlk aşama olarak çocuk sahibi olmak, isteyenanne adaylarında gerekli tedavi uygulanır. Korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan anne ve baba olarak hem tıbbi hem sosyal bir sorundur. İlerlemiş olan tıp dünyasında oldukça yaygın olan tedavi sürecinde çocuğu olmayan anne adaylarına, ümit olarak sunulmaktadır. Kadın doğum uzmanları tarafından destek alarak olumlu sonuçlar elde edilir. Kolay bir aşama süreci olan, tüp bebek tedavisinin stres yaratan işin boyutunda sonuca katlanmaya değer bir netice elde edilerek mutlu sonla sonuçlanabilir. Yapılacak olan testler sonucu hekiminizle beraber ön görüşme yapılır. Bu yola girmeye karar verilirse, bazı tetikler yapılması gerekir. Tüp bebek tedavisinde, hormon tahlilleri, rahim içi filmi, sonuçları bunlarla beraber yapılan jinekolojik muayeneler olur. Sonucunda, yolunda giden tedavide rahim içindeki yumurtalıkların hızlı çalıştırılması bakımından ilaç verilerek takibe alınır.

Tüp bebek nedir, kimlere yapılır ve kimlere yapılmaz?

Normal yollarda hamile kalamayan anne adaylarına uygulanan yardımcı olarak görülen bir üreme tedavisidir. Kadından yumurta ile erkekten alınan sperm, birleştirilmesi sonucu embriyoların rahim içine aktarılmasıdır. Spermi, hiç bulunmayan, cerrahi işlem sonucu rahmi alınmış kadınlarda ve menopoza giren kadınlarda, tüp bebek yapılamaz. Bu uygulama ise sperm sayısı yüksek olan, iki yumurtalık kanalı tıkanmış olan kişilere yapılır. Kısır olan kişinin tedaviye sonuç vermeyen anne adayı ve baba adayı yaşları uygun olması durumunda tüp bebek yaptırabilirler.

Aşılama yöntemi nasıl uygulanır?
Yapılan bu işlemler sonucunda birkaç dakika süren ağrısız bir işlemdir. Hasta bu işlem esnasında anestezi yardımı almadan yapılan bu işlem esnasında jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır. Rahim ağzı gözlenen, hastaya gerekli rahim içi araçları kullanılarak hazırlanan sperm, rahim içerisine iğne yardımı ile enjekte edilir. Sperm ile yumurtanın döllenmesi takibe alınır. İşlem sonrası %50 hamilelik olasılığı görülebilir. Bu aşamadan sonra hasta 1 saat yatması gerekmektedir. Daha sonra normal hayatına devam ederek herhangi bir olumsuz bir durum olması durumunda doktorunuza başvurulmalıdır. Bir kez deneme sonucu aşılama tutmaz ise tekrar hasta takibe alınarak ikinci uygulama yapılır. İkinci ve üçüncü aşamalarda ise olumsuz cevap alınıyorsa hastayı tüp bebek tedavisi, uygulamasına geçilebilir. Aşılama başarısız olursa tüp bebek tedavisine hasta yönlendirilerek yeni bir tedavi uygulanır.
" } ] }