{ "title": "Gebelikte Aşılama", "image": "https://www.asilama.gen.tr/images/gebelikte-asilama.jpg", "date": "21.01.2024 19:45:21", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Gebelikte aşılama, Aşılama, her hastalığın tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Özellikle başlıca bazı hastalıkların tedavisinde aş kesinlikle çok öneme sahiptir. Tetanos, difteri, kabakulak, kızamık, grip gibi hastalıklar bunlardan bazılarıdır. Ancak gebelik dönemlerinde anne ve karnındaki bebeğin sağlığı açısından aşılama riskli hale gelebilmekte ve bundan dolayı her aşı gebelikte yapılmamaktadır. Aşılar ile anne adayı gebeliği boyunca her ilacı kullanımı bile riskli olmaktadır. Gebelik döneminde yapılması gereken bazı aşılarda bulunmaktadır. Tetanos, difteri, hepatit B, hepatit A, grip, Pnömokok, kolera, tifo, paratifo, meningokok gibi aşılar hamilelik döneminde uygulanabilecek başlıca aşılardır. Ancak gebelikte bazı aşılar kesinlikle yapılmaması gerekir. Bu tür aşılar canlı aşılar olup, anne adayı ve bebek için oldukça zararlı aşılardır. Bu aşılar ise;
Gibi aşılar, canlı aşı türü olup, hamilelikte yapılmaması gerekir. Bunun yanında anne adayında illa aşı uygulanmak zorunda ise bazı kurallara da uyulması gerekilmektedir. Eğer aşının yararı, vereceği riskten daha fazla ise anne adayı ve bebek enfeksiyon riski altında veya enfeksiyon halinde ise ve uygulanacak aşı hastalığın tedavisinde çok etkin ve güvenli ise aşılama yapılabilmektedir.

Gebelikte aşılama çok dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu unutulmaması gerekmektedir. Yine gebelikte aşılama uygulanacaksa, hamileliğin son zamanlarına doğru uygulanması daha doğru olmaktadır. Çünkü gebeliğin 16. Haftadan sonra antikorlar plasentayı daha kolay geçmesine rağmen, plasenta olgunlaştıkça bu durum daha güvenilir bir hal almakta ve riski daha da azaltmaktadır. Burada önemli olan bebeğin hayati bakımından önem taşıdığıdır. Yapılması gereken en doğru davranış ise uygulanacak aşıların gebelik öncesi dönemde yapılması gerekmektedir. Özellikle kızamık, kızamıkçık, çocuk felci, su çiçeği, difteri, tetanos, kabakulak gibi aşılar doğurganlık çağındaki her bayanın, hamile kalmadan önce bu aşıları yaptırması doğru bir davranıştır. Diğer bir önemli konu ise anne adayının bahsedilen bu hastalıkları daha önce geçirip, geçirmediğidir. Yani bu hastalıklara karşı anne adayının vücudu bağışıklık kazanıp, kazanmadığı merak edilen bir konudur. Son zamanlarda özellikle her anne adayına kızamıkçık ve hepatit B hastalıklarına karşı, bağışıklık kazanıp, kazanmadığı sorulmaktadır.

Tetanos ve difteri, aşıları günümüzde sorunsuz bir şekilde yapılıp, takibi yapıldığından dolayı, tetanos hastalığına nadiren görülmektedir. Eğer aşı yapılmaz ise doğum esnasında kötü hijyenik koşullarda anne adayının ve yeni doğan bebeğin tetanos hastalığına yakalanması muhtemeldir. Bunların yanında halk arasında üçlü aşı adı verilen tetanos, boğmaca ve difteri karma aşısı da yapılabilmektedir. Tetanos aşısı ilk aşılama sonrası 1-2 ay arayla 3 kez uygulanmaktadır. Anne adayı gebelik öncesi tetanos aşısı olmuş ve üstünden 10 yıl geçmemiş ise gebeliğin 6. Ayından sonra yapılması yeterlidir. Eğer anne dayı gebelik öncesi bu aşıyı olmuş ve üzerinde 10 yıl geçmiş ise aşıyı tam anlamı ilke tekrar uygulaması gereklidir. Bu aşı anne adayını ve bebeği gebelik döneminde ve gebelik sonrası da tetanos hastalığından korumaktadır. Tetanos aşısının yan etkisi çok nadir görülmekle birlikte, nörolojik ve aşırı duyarlılık gibi etkileri görülmektedir. Bu aşı gebelik ilk 3 ayında kesinlikle yapılmaması gerekir.
" } ] }