{ "title": "Çocuk Aşılama", "image": "https://www.asilama.gen.tr/images/cocuk-asilama.jpg", "date": "21.01.2024 03:59:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuk aşılama, tıpta instrauterin tedavisi denilen bir yöntemdir. Bu tedavi çocuk sahibi olmakta zorluk çeken çiftlere uygulanan yardımcı üreme yöntemidir. Oldukça kolay ve kısa sürede yapıldığı için, diğer yöntemlerden önce yapılması tercih edilir. Çocuk aşılama tedavisi sperm sayısı ve spermlerin hareketliliği az olan erkeklere, sebebi bilinmeyen kısırlığı olanlara ya da cinsel ilişkiye girmede sorunu bulunan çiftlere uygulanabilir. Bu yöntem tüp bebek tedavisinden daha ekonomik ve kolay olduğundan öncelikle tercih edilir. Tedaviye başlamadan önce erkekten sperm örneği alınarak, sayıca, hareketlilik bakımında, morfoloji ve antisperm bakımından bir araştırma yapılır. Kadında ise tüplerin açıklığı araştırılır. Çocuk aşılama kadının adetinin 2.-3. Gününde vajinal ultrasonografi eşliğinde yapılır.

Aşılama tedavisinde kadının yumurtalığı uyarılmaktadır. Yumurta çatlatılarak, erkekten alınmış ve yıkanmış sperm örneği rahme transfer edilmektedir. Uygulanan tedavide amaç spermlerin yumurta hücresini döllemesini kolaylaştırmaktır. Spermlerin dölleme için kat edeceği mesafe bu sayede kısaltılmış olur. Fallop tüplerinde daha fazla sayıda yumurta ile spermin birleşmesi amaçlanır. Bu döllenme olasılığını arttırır. Eğer çocuk aşılama yöntemi çiftlerin kısırlık sorununu tedavi etmezse, çiftler tüp bebek yöntemine yönlendirilir.

Çocuk aşılama tedavisi ne zaman uygulanır?

Kısırlık süresi en az 7 yıldır devam eden çiftlere bu yöntemin uygulanması tavsiye edilmez. Bu yöntemin uygulanabilmesi için, kadının en az bir tüpü açık olmalıdır. Tüplerin her ikisi de kapalı olursa, sadece tüp bebek tedavisiyle gebelik elde edilebilir. Bu nedenle aşılama öncesinde kadının tüpleri laparoskopi ya da rahim röntgeni çekilerek araştırılır. Erkekler içinde semen analizi yapılır.

Çocuk aşılama tedavisinde hastanın yaşı önemli mi?

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler yardımcı üreme yöntemlerine güvenerek bunu ihmal edebilirler. Fakat hangi üreme yöntemi tercih edilirse edilsin, hastanın yaşı çok önemlidir. Çocuk aşılama yönteminde de kadının yaşı 40 üzerinde olursa, bu yöntem tercih edilmez. Çünkü tedavide kadının yumurtalıklarının uyarılması önemlidir. Bu yapılmadığı takdirde gebelik şansı azalır. Çiftlerde kısırlık sorunu erkekte bile olsa, kadının yumurtalıkları uyarılmalıdır.

Çocuk aşılama tedavisinde kadına uygulanan tedavi nasıl yapılır?

Tedaviye başlamadan önce kadının yumurtalıkları uyarılmalıdır. Bu hapla ya da iğneyle yapılır. İğne kullanılırsa, yumurtalıklardan daha fazla yumurta elde edilebilir. Bu gebelik şansını da yükseltir. Aşılama tedavisinde iğne kullanıldığında, maliyete haplara göre artar. Uyarılan yumurta kontrolü ise US ile yapılır. Yumurta büyüdüğünde ve yeterince olgunlaştığında çatlatma iğnesi yapılır. Bundan yaklaşık 36 saat sonra erkekten alınan spermler yıkanır. Bu işlem spermlerdeki hareketliliği arttırmaktadır. Ardından spermler yoğunlaştırılır, rahme transferi yapılır. Bu tedavide yumurta sayısı fazla olursa yani dördün üzerine çıkarsa kadında çoğul gebelik riski olabilir. Bu konuda çiftlere gereken bilgilendirme yapılır.

Çocuk aşılama yönteminin riskleri var mı?

Çocuk aşılama yöntemiyle gebelik şansı yaklaşık %20 seviyesindedir. Bu oran düşük gibi gelse de tüp bebek öncesinde bu yöntemin denenmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ortalama 3 aşılama tedavisiyle gebelik elde edilemezse, daha sonra gebelik şansı daha az olur. Bunun çoğul gebelik riski bulunduğundan, gerekirse yumurtalıkların fazla uyarılması nedeniyle aşılama herhangi bir aşamada iptal edilebilir. Bu durumda gebelik için çiftlerin tüp bebek yöntemine başvurması gerekir. Bu yöntemin uygulanacağı kadında akıntı sorunu varsa, sonradan enfeksiyon riski oluşabilir. Vajinadaki mikroplar tedavide rahme girebilir. Bu yumurtalıkları, tüpleri enfekte edebilir. Tedaviden sonra oluşan kasık ağrısı ve kramplar ise beklenen normal tepkilerdir.

Çocuk aşılama ne zaman sonuç verir?

Aşılama tedavisi uygulandıktan sonra, kadının gebe kalıp kalmadığı 2 haftada belli olur. Doktor bazı durumlarda kadının bu sürede progesteron hormonu kullanmasını tavsiye edebilir. Bu sürede gebelik belirlenirse, 3 hafta geçtiğinde fetus ve kalp atışları açısından ultrason tetkiki yapılır. Bundan sonraki takip süreci normal gebelikler gibi olur.
" } ] }