{ "title": "Aşılama Yöntemi", "image": "https://www.asilama.gen.tr/images/asilama-yontemi.jpg", "date": "19.01.2024 14:25:27", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Aşılama yöntemi, doğal yöntem ile yani cinsel birliktelik ile bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanan yöntemlerin ilk sırasında yer alır. Aşılama tedavisi süresi içerisinde üreme hücresi sayısı, sperm hareketliliği normalin altında olan hastalara bu işlem uygulanır. Bayanların tüplerinin açık olup olmadığını kontrol edilmesi gerekir. Yumurtalıkların uyarılması için gerekli ilaçlar kullanılarak aşılama öncesinde tedavi uygulanır. İlaç kullanımında gerekli incelemeler yapılarak yumurta gelişimi izlenir ve yeterli olgunlaşma meydana geldiği zaman için öncelikli olarak doğal yollarla cinsel birliktelik ile gebelik için birleşme olması tavsiye edilir.

Aşılama yöntemi öncesinde yapılması gerekenler

Aşılama tedavisi öncesinde eşlerin bebek yapamama sebeplerinin tespit edilmesi gerekir. Yumurtalıkların uyarılması bayana doğru dozda ilaç verilmesi gereklidir. İlaç kullanımının ardından düzenli ve sık aralıklarla yumurta hücrelerinin varlığı takip edilmelidir. Yumurtalıklar istenilen boyuta geldiği zaman çatlatma iğnesi uygulanarak aşılama öncesinde gerekli tedaviler uygulanır. Çatlatma iğnesinden sonra çiftin aşılama yönteminin olacağı hastanede olmaları önemlidir. Böylelikle yumurta hücrelerinin kontrol edilmesi ve ultrason ile kan değerlerinin takip edilmesi daha kolay olur. Aşılama öncesinde gebe kalamama sebepleri araştırılırken erkeğin sperm testlerinin yapılması önemlidir. Erkek için gerekli sperm tedavisi uygulanır. Bayanda bulunan hormon değerlerinin kontrol edilmesi önemlidir. Anne ve baba adayının psikolojik olarak bu duruma hazır olmaları gerekir. Stres gibi olumsuz faktörlerden uzak durmaları gerekir. Gerekirse psikolojik yardım almaları tavsiye edilir. Özellikle bayanda görülen aşırı stres aşılama yönteminin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Tedavi süresi içerisinde anne ve baba adayının birbirine destek olması son derece önemlidir. Aşılama yöntemi öncesinde ağır egzersizler ve aşırı yorgunluğa neden olacak hareketlerden kaçınılması gerekir. Anne adayı sigara gibi olumsuz alışkanlıklar bulunuyor ise bırakması gerekir. Gerekli tedavi koşullarının ve şartların eşlere anlatılması aşılama yöntemi öncesinde oldukça önemlidir. Bayanda kilo gibi problemler varsa öncesinde belirli kiloya kadar düşmesi gerekir. Böylelikle aşılama yönteminde olumlu sonuçlar alınması sağlanır.

Aşılama tedavisi kimlere yapılır

Aşılama tedavisi bebek sahibi olmayan her çifte uygulanacak yöntem değildir. Genellikle rahim içi duvarında kalınlaşma olmayan, tüpleri tıkalı olup ve erkeklerde sperm sayısı düşük olan kişilere uygulanır. Yumurtlaması meydana gelmeyen bayanlara uygulanacak yöntemlerden biridir. Erkekte sperm sayısı ve hareketliliği az olan kişilere bu işlemi uygularken; 40 yaşından altındaki bayanlarda daha etkili olur. Bayanlarda çikolata kisti gibi durumlar olduğu zaman öncelikle tedavi edilmesi gerekir. Aşılama öncesinde gerekli filmler çekilerek bayanların tüplerinin açık olup olmadığı kontrol edilir ve gerekli tedavi sonrasında aşılama yapılması tavsiye edilir. Serviksin yapısal bozuklukları ve mukus kalitesinin bozukluğu gibi problemlerin giderilmesi aşılama yönteminden önce uygulanır.

Aşılama yönteminde işlem

Bayanda gerekli yumurtlama dönemi takip edilerek, erkekten alınan spermlerin ayrıştırılması sonrasında spermler direkt olarak rahim içine verilen enjekte ile bu işlem gerçekleştirilir. Böylece spermlerin gidiş mesafesi daha kısa olduğu için bayan da bulunan tüplerin olduğu bölgeye ulaşması daha kolay olur. Aşılama işleminden sonra 2 saat bayanın yatması hemen kalkmaması tavsiye edilir. Daha sonra aşılamadan 15 gün içerisinde gebeliğin olup olmadığı belirlenirken; gebelik olmayan bayanlara belirli tedavilerle tekrar aşılama işlemi gerçekleştirilir.

Aşılama yöntemi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Aşılama işlemi sonrasında anne adaylarının günlük yaşantısında oldukça dikkatli davranması gerekir. Tedaviyi kötü yönde etkileyecek stres, endişe, korku gibi durumlardan uzak kalmaları tavsiye edilir. Ayrıca aşılama sonrasında anne adayının dinlenmesi gerekirken; sürekli istirahat etmesi tavsiye edilmez. Doktorun önerilerine dikkat etmeli, dengeli beslenmeli, kendini yoracak işlerden ve hareketlerden kaçınması gerekir. Anne adayı herhangi bir ağrı olmadığı için kendini rahat hissediyor ise normal yaşamında yaptığı şeyleri yapmaya devam edebilir. Uzun yola gitmesi tavsiye edilmezken; aşılama sonrasında kasıklarda ağrı, sancı gibi durumlar meydana geliyor ise doktor ile görüşmesi gerekir. Ayrıca aşılama sonrasında kabızlık, göğüslerde ağrı, göğüslerde şişlik ve büyüme gibi belirtiler meydana gelebilir. Bel ağrıları, dudaklarda kuruluk, göğüs bölgelerinde hassasiyet ve damarlarda gerginleşme gibi problemlerde görülürse dinlenmesi tavsiye edilir. Aşılama tedavisi uygulandıktan sonra hemen sonuç beklenilmemelidir. Aşılama tedavisinde üç hafta sonra sonuç belli olur ve gerekli testler ile gebeliğin olup olmadığı kontrol edilir.
" } ] }