{ "title": "Aşılama Süreci", "image": "https://www.asilama.gen.tr/images/asilama-sureci.jpg", "date": "20.01.2024 06:43:31", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Aşılama süreci, normal yollardan bebek sahibi olmayan çiftlere uygulanan bir süreçtir. Günümüzde bebek sahibi olunması giderek zorlaşmaktadır. Bunların sebeplerinin arasında dengesiz beslenme, cinsel yaşamdaki problemler, stresli yaşam şartları, kadın ve erkeklerde olan herhangi bir problem gibi sebepler dolayısıyla çiftlerin bebek sahibi olması zorlaşmaktadır. Bir yıllık korunmasız ilişki sonrasında çiftlerin doğal yollarla bebek sahibi olmamasının ardından aşılama süreci uygulanır. Öncelikle doğal yollarla gebelik olmamasının nedeni araştırılır. Bebek sahibi olmayan çiftin fiziki muayenesi yapılır ve detaylı incelemenin ardından yapılan tetkikler ile aşılama süreci takip edilir. Erkeklere alınacak sperm örnekleri, bayana adetin ikinci günü yapılan hormon testi sayesinde yumurtlama takibi, ultrason ilaçlı rahim filmi çekilir. Çiftin özellikleri göz önüne alınarak alınan bu tetkiklerin incelenmesinin ardından uygulanacak yöntem belirlenir. Bu süreçte bazı problemlerle karşılaşılabilir.

Aşılama sürecinde çıkan sıkıntılar

Erkekten alınan sperm içerisindeki hareketsizlik ve ölü sperm gibi problemlerle karşılaşırken; cinsel işlev bozuklukları, erkekte bulunan hormonlarda yetersizlik, penisin anatomik bozukluklar gibi problemler meydana gelmiş olabilir. Bayana ait sıkıntılarda ise yumurtanın az olması, tüplerin tıkalı olması, rahim içinin şekilsel olarak bozuk olması, rahim iç duvarında enfeksiyon ve mantar gibi kötü oluşumların bulunması, rahim ağzının mukus tıkacının gereğinden fazla kalın olması gibi problemler ile çiftin bebek sahibi olunması oldukça zordur. Bu problemleri sonrasında düzeltilebilecek olan bozukluklarının düzeltilmesiyle gerekirse operasyonla müdahale edilerek oluşan dengesizlikler ortadan kaldırılır. Bayanın bu sebeplerden dolayı etkilendiği için yeterli sayıda ve kalitede yumurta üretmediği durumlarda ilaç tedavisiyle tedavi edilmesi sağlanır. Böylelikle ultrasona incelemeleriyle yumurtanın olduğu gün belirlenir ve çiftin ilişkiye girmesi sağlanır. Bu uygulamayı 6 ay daha devam ettirdikten sonra yine doğal yollarla bebek oluşumu meydana gelmemesi halinde çifte aşılama işlemi yapılır.

Aşılama yapılması için gerekli şartlar

Aşılama uygulaması oldukça kolay ekonomik bir işlem olduğu için gebe kalamayan bayanlar için yapılacak ilk yöntemler arasındadır. Belirli nedenleri olmayan ve bebek sahibi olmayan çiftlere bu yöntem uygulanır. Ayrıca bayanda bulunan sperme karşı antikor varlığı gibi durumlarda bu yöntem tercih edilir. Yumurtlamanın meydana gelmemesi veya yumurtlamanın yetersiz olduğu durumlarda aşılama süreci tercih edilir. Ayrıca bu yöntem cinsel işlev bozukluklarında en çok tercih edilen yöntemlerin arasında yer alır.

Aşılama için gerekli olan testler

Erkek için yapılacak fiziki muayene ile erkek semen analizi uygulanır. Sperm sayısını, spermin içinde bulunan hareketlilik detaylı olarak incelenir ve yıkama sonrası sperm değerleri de kontrol edilir. Serolojik testler hormon profilinin yanında, MAR testide uygulanarak gerekli tetkikler yapılır.

Bayanlar içinse fiziki muayene gerçekleştirilir. Daha sonra tubal geçişin belirlenmesi ile hormon profili takibi alınır. Bayandan adetin iki ile dördüncü günü arasında LH, FSH uygulaması yapılır. Ayrıca TSH ve prolaktin yapılır. Son olarak adet içinde 21 gün pregestoron testi uygulanır.

Aşılama süreci

Yumurtlamanın bulunduğu günün özel spermlerin hızlandırıp gerekli koşullar plastik enjekte aracılığı ile rahim içerisine bırakılır. Bu yöntem ile çok sayıda hareketli sperm yumurtaya olabildiğince yakın mesafeye bırakılması sağlanır. Bu yöntemle ile sperm daha hızlı vajinaya ulaşır ve böylece gebelik ihtimalini daha fazla artırır. Bazı bayanlara yumurtlama öncesinde yumurtlama çatlatma iğneleri de uygulanır. Gebelik olmazsa tekrar uygulama devam eder. Aşılama süresi sonrası 15 gün içerisinde gerekli sonuç elde edilir.

Aşılama süreci sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Aşılama süreci sıralamasında bayanın kendisine oldukça dikkat etmesi gerekir. Vajina bölgesinin temiz olması, tuvalete girerken ellerini yıkaması ve günde iki kez iç çamaşırı değiştirmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde bayanın kendisini yormaması, ağır işler yapmaması ve ağır kaldırmaması oldukça önemlidir. İstirahat ederek dinlenmesi aşılama sürecinin daha pozitif olmasını sağlar. Bunun yanı sıra aşılama döneminde stres gibi olumsuz faktörlerden uzak kalınması gerekir.
" } ] }