{ "title": "Aşılama İğnesi", "image": "https://www.asilama.gen.tr/images/asilama-ignesi.jpg", "date": "20.01.2024 02:50:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Aşılama iğnesi, kısırlık tedavileri sırasında yani aşılama tedavisinde ve tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların uyarılmasından sonra yumurta çatlatma için yapılan iğnedir. Buna aşılama iğnesi ya da yumurta çatlatma iğnesi denir. Bu kısırlık tedavisindeki hastalara önerilen ilaçlar arasındadır. Öncelikle yüksek miktarda FSH içeren ilaçlar kullanılarak adetin 2. Günü başlanarak yumurtalıklar uyarılır. Yani o ayda daha fazla yumurta elde edilmeye çalışılır. Bu aşama yaklaşık olarak 11 gün devam eder. Bu zaman zarfında ultrasonla 3-4 defa yumurtalıklar takip edilir. Aşılama iğnesi denilen ilaç ise tek doz halinde tatbik edilir.

Aşılama iğnesi nasıl etki yapar?

Pregnyl, Ovitrelle, Profasi gibi yumurta çatlatma iğneleri HCG yani human chorionic gonadotropin denilen hormonu içermektedir. Bu hormonun beta alt birimi yapılan gebelik testinde ölçümü yapılan hormondur. Aşılama iğnesinde olan HCG alfa alt biriminin yapısı beyindeki hipofiz bezinden salgılanan LH (Luteninizan hormon) hormonuna benzer ve vücutta aynı etkiyi gösterir. Normalde bu hormon kadının vücudunda yumurtlamadan önceki 36 saatte yükselmeye başlar ve en yüksek seviyesine ulaştığında yumurtlamayı yani yumurta çatlamasını tetikleyen işleve sahiptir. HCG içeriğine sahip ilaçlarla LH hormonunun yaptığı etki taklit edilir. Bu yüzden aşılama iğnesi olan HCG ilacı yapıldıktan yaklaşık 36 saat sonra yumurtlama yani ovulasyon gerçekleşir.

Aşılama iğnesi nasıl yapılır?

Bu ilacın uygulaması cilt altına ya da kas içine enjeksiyon şeklinde olur. Aşılama iğnesi markalarının nasıl uygulanacağı prospektüsünde yazmaktadır. Bu konuda doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır. Eğer cilt altına uygulanacaksa, genellikle göbek çevresine ya da üst kolun alt kısmına yapılır. Kas içine uygulama yapılacaksa genellikle kalça tercih edilir.

Aşılama iğnesi ne zaman yapılır?

Aşılama iğnesinin uygulaması genellikle yumurtanın 18-20 mm kadar büyümesinden sonra olur. Fakat çok sayıda yumurta oluşursa ya da E2 hormonunun değeri yüksek olursa, aşılama iğnesi yapılmayabilir. Önemli olan yumurtanın büyüklüğüdür. Uygulamada adetin kaçıncı günü olduğu önemli değildir. Genellikle yumurta yeteri kadar büyüklüğe adetin 10-17 günleri arasında ulaşır. Fakat bu tür ilaçların doktor kontrolüyle uygulanması gerekir.

Aşılama iğnesinin yan etkileri nedir?

Aşılama iğnesinin en önemli yan etkisi OHSS gelişimidir. Bu durumda kadında karın ağrısı, ishal, kusma, bulantı, hızlı kilo alma, nefes alma zorluğu gibi belirtiler oluşur. Oldukça ciddi bir sorun olduğundan, hemen doktora gidilmelidir. Bazı kişilerde alerjik etkiye de neden olabilir. Nadiren yumurtalık kistine de sebep olabilir.

Aşılama iğnesiyle gebe kalanlar ne yapmalı?

Bu tedaviyle gebe kalanlar normal hamilelik gibi bunu hemen fark edemez. Adet gecikmesi yaşanırsa, doktora gidilmelidir. Yapılacak gebelik testiyle ya da ultrason tetkikiyle gebelik tanısı konulabilir. Kadınlarda yumurtalık uyarılmasının ardından yapılan yumurta çatlatma iğnesi neticesinde ay içinde gebelik elde edilme oranı ortalama %15 kadardır. Bu çiftin kendi özelliklerine, kısırlık sebebine bağlı olarak değişebilir. Genellikle aşılama iğnesi tedavisi 3-6 ay süreyle uygulanabilir.

Aşılama iğnesinden sonra neler yapılmalı?

Aşılama iğnesi yapıldıktan sonra yumurtlama 36 saat sonra olacağından, cinsel ilişkinin bu süreye yakın zamanda olması gerekir. İğnenin yapıldığı gün ilişkiye girilmesi önerilmez. İlk ilişkinin ardından birer gün arayla 1-2 defa daha ilişki tavsiye edilir. Eğer aşılama yapılacaksa, bu yine 36 saat sonra uygulanır. Bu zamana kadar sperm verme ve hazırlama süreci bitirilmelidir. Gecikmeden aşılama yapılacak yere spermler ulaştırılmalıdır. Aşılama iğnesinden sonra adet gecikmesi olduğunda, gebelik testi yapılabilir. Eğer gebelik olmadıysa genellikle kadın 2 hafta geçince adet görecektir. Fakat her gelen kanama adet olmayabilir. Bazı hallerde gebelikle alakalı kanamalarda olabilir. Aynı şekilde adet gecikmesi de gebelik olmayabilir. Bu yüzden doktora danışmakta yarar vardır.
" } ] }